Maisto istorikas ir žurnalistas Michael Pollan (daugiau apie jo darbus) savo knygoje „Apginkime maistą. Valgytojo manifestas” rašo:
„…Natūralioji atranka visai nesidomi mūsų sveikata ir gyvenimu, kai baigiasi vaisingas laikotarpis, o artėjant senatvei, organizmui reikia vis daugiau antioksidantų, nes prarandamas gebėjimas juos gauti su maistu. Taigi tikriausiai yra prasmės (ir, ko gero, nekenkia) po penkiasdešimtojo gimtadienio kasdien išgerti po tabletę multivitaminų. O jei žuvį valgote retai, galbūt reikėtų gerti ir žuvų taukų”.
Žinoma, tai labai nuosaiki nuomonė valgytojo, kuris moko visko gauti su maistu, renkantis tik šviežią, ekologišką maistą, ypač daug daržovių ir vaisių bei uogų, ir jei mėsą, žuvį, kiaušinius, tai irgi tik ekologiškus, laisvų gyvūnų… Ir net tokiu atveju (jeigu mums pavyksta) po penkiasdešimtojo gimtadienio reikalai keičiasi.
Taigi, kas nutinka?
Pirma, didžiąja dalimi tai susiję su lytinių hormonų kaita, o kadangi čia moterų ir vyrų senėjimo eiga kiek kitokia (nors bendrinės rekomendacijos tos pačios – geriausia yra viduržemio jūros regiono dieta), šįkart pakalbėsiu apie moteris po penkiadešimtojo.
Moters organizme su amžiumi keičiasi endokrininė sistema, mažėja moteriškų hormonų – estrogenų – kiekis. Estrogenai organizme vertinami kaip antioksidantai (galima dėti lygybės ženklą – tai priešuždegimiškai veikiančios medžiagos). O kai viena cheminė medžiaga išeina iš rikiuotės, atsiranda grandininė reakcija.
Natūraliai moteris pradeda skųstis nuotaikų kaita, atminties, koncentracijos pablogėjimu, psichovegetaciniais simptomais, ima varginti prakaitavimas, karščio bangos (su prakaitu iš kaulų pašalinamas kalcis), nemiga. Su estrogenais keičiasi ir kraujo krešumo faktoriai (dažnai prireikia skystinančiųjų).
„Menopauzė apskritai moters organizmui yra didžiulis stresas. Jei osteoporozė išsivysto po 10-15 metų nuo menopauzės pradžios, tai kolageno gamyba per pirmuosius penkeris menopauzės metus sumažėja iki 30-40 procentų. Todėl šiuo laikotarpiu labai aktualu naudoti augalinius preparatus, mitybos papildus”, – teigia mokslų daktarė Nijolė Savickienė, LSMU Farmakognozijos katedros vedėja.
Visas straipsnis čia.
Antra, ryškus sveikatos suprastėjimas siejamas ir su pablogėjusia žarnyno veikla, ir prastesniu gebėjimu absorbuoti ar pasigaminti vitaminus, kitas maistines medžiagas, ypač taip reikalingą B12 ar pavyzdžiui Kofermentą Q10.
Taigi, moteriai po penkiasdešimties (nors iš esmės šių rekomendacijų laikytis reiktų jau po keturiasdešimtojo) reikėtų:
- valgyti kuo daugiau šviežių daržovių, vaisių, uogų
- padidinti kryžmažiedžių, ankštinių, riešutų, sėklų (natūralių fitoestrogenų) kiekį
- riebios jūros žuvies
- gerti daugiau vandens, žalios arbatos…
Jei kartais nepavyktų viso to gausti su maistu (o teigiama, kad nepavyksta veik 90 procentų šiuolaikinių žmonių) rekomenduojama papildyti savo mitybą papildais, nors aš sakyčiau – biologiškai aktyviomis maistinėmis medžiagomis:
vitaminų ir mineralų kompleksu su vitaminų B grupe,
Omega 3 riebalų rūgštimis (stipriausiais priešuždegiminis preparatas, sąnariams, širdžiai, smegenims, turi kraują skystinamąjį efektą)
kalcio magnio ir D papildu (osteoporozės prevencijai, kaulų stiprumui, ramesniam miegui)
Vitaminu C kolageno gamybai, ypač svarbu menopauzės laikotarpiu ir imuninitetui)
ir žinoma, prižiūrėti ir puoselėti savo žarnyną, prireikus vartoti gyvų!!! probiotikų papildą.
O jei trūksta energijos ir norite jos turėti, kaip jaunystėje, labai rekomenduoju išbandyti Kofermentą Q10.
Jūsų organizmas jums padėkos geresne fizine ir psichine sveikata, ilgesniu produktyviu laikotarpiu, o galbūt prabangia senatve be ligų.
Mano rekomendacija:
„Formula IV Plus“ polivitaminų ir mineralų maisto papildas, „NeoLife“, 60 paros normų
„Kal-Mag Plus D“ mineralų maisto papildas, „NeoLife“, 180 tab.
„Omega-3 Salmon Oil Plus“ žuvies taukų maisto papildas, „NeoLife“, 90 kaps.
„Sustained Release Vitamin C“ vitamino C maisto papildas, „NeoLife“, 120 tab.
„CoQ10“ maisto papildas su kofermentu Q10, „NeoLife“, 60 kaps.