Knyga „EAT CHOCOLATE, LOSE WEIGHT” (liet. „Valgykite šokoladą, meskite svorį”), kurią parašė Dr. Will Clower, atskleidžia įdomų požiūrį į šokolado vietą sveikoje mityboje ir svorio kontrolėje. Štai pagrindiniai knygos aspektai ir mokslinių tyrimų išvados.
Pagrindinė knygos koncepcija
Remdamasis naujais moksliniais tyrimais ir savo klientų, kurie numetė daugiau nei 100 svarų (apie 45 kg), rezultatais, mitybos specialistas ir neuromokslininkas Dr. Will Clower paneigia mitą, kad šokoladas yra tik „šlamštas”, atskleisdamas, kad šiame maiste yra sveikų antioksidantų, kurie iš tiesų gali padėti numesti svorio.
Šokolado iššūkis
Knygoje pristatomas „Šokolado iššūkis” – 8 savaičių planas, kuris atskleidžia, koks šokolado tipas yra sveikiausias ir kaip tiksliai jį reikėtų valgyti, norint maksimaliai išnaudoti visas stebinančias jo naudas sveikatai.
Šis planas apima:
- Apie 9 kg svorio numetimą per 8 savaites
- Sumažėjusį maisto potraukį ir apetitą
- Diabeto prevenciją ir atsistatymą
- Pagerėjusią dantų sveikatą
- Reikšmingą kraujospūdžio sumažėjimą
- Padidėjusį energijos lygį (iki 50%)
- Padidėjusią odos drėgmę ir UV apsaugą
Kokį šokoladą rinktis ir kaip jį valgyti
Dr. Clower akcentuoja: „Valgykite tik šokoladą – kietą juodąjį šokoladą.” Jis pabrėžia, kad neturėtume naudoti šios knygos kaip pasiteisinimo valgyti cukrus, kurie kenkia sveikatai, skatina diabetą ir verčia pirkti didesnius drabužius.
Kai kurie kieti šokoladai turi lazdyno riešutų, mėlynių, čili pipirų, vyšnių ar graikinių riešutų – šie priedai yra visiškai priimtini, nes jie patys savaime yra vertingi maisto produktai.
Moksliniai tyrimai apie šokoladą ir svorio metimą
Moksliniuose tyrimuose yra nustatyta, kad:
Nors šokoladas gali būti suvokiamas kaip riebus ir tukinintis maistas dėl savo energetinio tankio, tyrimai neparodė svorio padidėjimo po ilgalaikio nedidelių kakavos kiekių ar juodojo šokolado vartojimo. (Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease – PMC)
Kakavoje esantys flavonoidai gali veikti kaip signalizatoriai arterijoms atsipalaiduoti, o tai sumažina kraujospūdį. Kai kurie tyrimai rodo, kad kakavos ir juodojo šokolado flavonoidai gali prisidėti prie kraujotakos pagerėjimo ir sumažėjusio kraujospūdžio. (7 Proven Health Benefits of Dark Chocolate)
Šokolado nauda sveikatai
Pagrindiniai šokolado naudos sveikatai aspektai moksliniuose tyrimuose:
- Širdies ir kraujagyslių sveikata: Kai kurie tyrimai rodo, kad juodasis šokoladas gali padėti sumažinti širdies ligų riziką, sumažinti uždegimą ir insulino atsparumą, padidinti žarnyno mikrobiomo įvairovę ir pagerinti smegenų funkciją. Dark chocolate: Health benefits, nutrition, and how much to eat
- Antioksidantų šaltinis: Juodasis šokoladas yra pripildytas maistinėmis medžiagomis, kurios gali teigiamai paveikti jūsų sveikatą. Pagamintas iš kakavos medžio sėklų, jis yra vienas geriausių antioksidantų šaltinių. 7 Proven Health Benefits of Dark Chocolate
- Pažintinė funkcija: Tyrimas parodė akivaizdų regėjimo ir pažintinės funkcijos pagerėjimą, susijusį su kakavos flavonoidų vartojimu. The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance – PMC
- Nuotaika: Flavonoidai juodajame šokolade stimuliuoja endorfinų išsiskyrimą ir padeda pagerinti psichinę gerovę. Kakavos junginiai taip pat dalyvauja serotonino, neuromediatoriaus, kuris pagerina nuotaiką, gamyboje. 9 Benefits of Dark Chocolate & How Much You Should Eat
Praktinės rekomendacijos
Pagal Dr. Clower metodą:
Pagrindinė idėja yra suvalgyti labai mažą šokolado gabalėlį 45 minutes prieš ir 5-15 minučių po pietų ir vakarienės. (Jis taip pat siūlo tą patį daryti prieš ir po mankštos).
Dr. Clower skatina turėti šokolado kaip „užbaigėją”. Jis sako: „Turėkite kažką valgio pabaigoje, kas yra turtinga ir nuostabu bei priverčia jus garsiai dejuoti.” Tai taip pat padeda jums įprasti laikytis labiau sąmoningo požiūrio į maistą – atkreipti dėmesį, kaip šokoladas atrodo, kuo kvepia ir kaip jis jaučiasi burnoje. Kai skiriate laiko, jūsų kūnas geriau žino, kada jis gavo pakankamai. Daily dose of chocolate: Will Clower’s prescription for better health – The Washington Post
Išvados
Dr. Will Clower knygoje „Eat Chocolate, Lose Weight” aprašyta koncepcija yra pagrįsta idėja, kad tinkamas juodojo šokolado vartojimas (su aukštu kakavos kiekiu) gali būti naudingas bendrai sveikatai ir svorio kontrolei dėl jame esančių antioksidantų, flavonoidų ir kitų naudingų junginių. Tyrimai rodo įvairias galimas naudas širdies ir kraujagyslių sistemai, pažintinei funkcijai, nuotaikai ir net svorio kontrolei.
Tačiau, kaip ir bet kokioje mitybos taktikoje, svarbus saikas, tinkamo šokolado pasirinkimas (juodasis šokoladas su mažiausiai 70% kakavos), ir bendras subalansuotos mitybos išlaikymas. Knygos požiūris yra dalis platesnės Viduržemio jūros mitybos filosofijos, kuri akcentuoja tikro maisto vartojimą ir malonumą valgant, o ne griežtą dietą.
Apie autorių
Will Clower, PhD, yra apdovanojimus pelnęs neurofiziologas, neuromokslininkas, mitybos specialistas ir įmonės „Mediterranean Wellness, Inc.” įkūrėjas. Ši organizacija administruoja PATH Healthy Eating and Weight-Loss Curriculum (Sveikos mitybos ir svorio metimo mokymo programą), kurią yra įsidiegę korporaciniai klientai visose Jungtinėse Valstijose.
Dr. Clower yra žinomas dėl savo darbo, susijusio su Viduržemio jūros regiono mitybos principais ir jų pritaikymu šiuolaikiniam gyvenimo būdui. Jo knyga „Eat Chocolate, Lose Weight” yra viena iš kelių jo parašytų knygų. Kitos žinomos jo knygos yra „The Fat Fallacy” ir „The French Don’t Diet Plan”, kuriose jis nagrinėja prancūzų mitybos įpročius ir kaip jie padeda išlaikyti sveiką svorį.
Dr. Clower mokslinės žinios neurobiologijos srityje leidžia jam unikaliai analizuoti, kaip maistas ir mitybos įpročiai veikia mūsų smegenis, elgesį ir bendrą sveikatą. Jo darbas apjungia mokslinį požiūrį su praktiniais patarimais, kaip pritaikyti Viduržemio jūros mitybos principus kasdieniniame gyvenime, siekiant geresnės sveikatos ir natūralaus svorio reguliavimo.
Jo požiūris į šokoladą ir svorio metimą yra dalis platesnės filosofijos, kuri pabrėžia kokybiško maisto vartojimą su saikingumu, o ne griežtų dietų laikymąsi.
🍏🍏🍏
MANO REKOMENDACIJA: O jei jums patinka flavonoidai ir norite kasdienės nuostabiųjų flavonoidų apsaugos (didesniais kiekiais, nei yra mažame šokolado gabalėlyje) mano rekomendacija kasdienai:
Vandenyje tirpūs flavonoidai iš žaliosios arbatos, lapinių kopūstų, spanguolių, šeivamedžio uogų, raudonųjų ir juodųjų vynuogių, burokėlių, citrinų, apelsinų ir greipfrutų koncentrato. Sudėtyje yra vitamino C.
Nijolė
linkėdama malonaus gyvenimo