Mes, Lietuviai, pirmaujame Europoje pagal mirtingumą nuo širdies kraujagyslių ligų, (56 proc. visų mirčių).
Milijonui lietuvių tenka 5610 mirčių per metus, tuo tarpu Europos vidurkis – 1190.
Kodėl toks didelis skirtumas? Koks čia tas lemiamas faktorius? Gal mes kažko nežinome?
Ar yra žymuo, kuris parodo ŠKL riziką?
Ar tas žymuo – cholesterolis?
Taip, žymuo yra, bet tai – ne cholesterolio rodiklis, o trigliceridų kiekis kraujyje.
Šiandien ir kalbėsiu apie taip, kaip sumažinti būtent šį rodiklį.
Europos kardiologų kongrese prieš dvejus metus kalbėta apie Omega 3 įtaką širdies ir kraujagyslių ligoms.
Dr. Philippe Gabriel Steg (Paryžiaus universiteto kardiologijos profesorius)
pateikė tyrimus, kad Omega 3 (būtent EPR) stabdo aterosklerozės progresavimą įvairiais būdais:
- mažina endotelio disfunkciją (vidinis kraujagyslų sluoksnis)
- mažina uždegimą
- stabilizuoja ateromines plokšteles
Prof. Erin Bohula iš Bostono kalbėjo apie tai, kad labai sureikšminamas klasikinis rizikos veiksnys – MTL “blogasis” cholesterolis.
“Per mažai kalbama apie kitus faktorius, kurie yra daug svarbesni. O būtent
- apie trigliceridus ir jų kiekį kraujyje,
- uždegimus,
- trombus i
- nutukimą, ypač pilvinį nutukimą”.
Ji pateikia nemažai informacijos ir tyrimų, kaip nutukimas susijęs su širdies ligų rizika, matoma, kaip didėjantis KMI stipriai koreliuoja su TGL koncentantracija – kuo didesnė kūno masė, tuo didesnė TGL koncentracija kraujyje.
O TGL koncentracija tiesiogiai susijusi su ŠKL rizika.
Børge G Nordestgaard iš Danijos
kalba apie trigliceridus, kaip taikinį, į kurį mes turėtume taikyti.
Jis žinomas Danijoje ir pasauliniu mastu, jis nuo 2005 metų dalyvauja Kopenhagos širdies tyrime, pateikė nenuginčijamus duomenis, kad
kuo didenis TGL kiekis kraujyje, tuo didesnė
- miokardo infarkto rizika
- išeminio insulto rizika
- mirties nuo bet kokios kitos priežasties rizika
Triglicerodai, tai yra blogieji riebalai, kurių koncentracija kraujuje neturėtų būti didesnė, negu 1,7 mmol/l.
Kaip sumažinti TGL žymenį
Kas iš to? kaip suvaldyti TGL, ką galime patys padaryti.
Lietuvos Širdies asociacijos prezidentė Žaneta Petrulionienė sako: “Bėda ta, kad Vakarų mityboje Omega 3 ir Omega 6 santykis iškreiptas”.
Omega 6 perviršius skatina uždegimus ir kelia trombocitų kiekį kraujyje.
Omega 3 turi priešingą poveikį:
- gerina endotelio funkciją
- mažina TGL koncentraciją
Ji pateikia Amerikos kardiologų žurnalo, kuriame buvo paskelbta Omega 3 apžvalga, įrodymus, kad
Omega 3 (EPA riebiosios rūgštys)
- infiltruojasi į mūsų ląstelės membraną,
- jos būtinos kepenims,
- mažina TGL didėjimą,
- turi antiaritminį poveikį,
- gerina miokardo darbo efektyvumą,
- mažina kraujospūdį
- mažina kraujagyslių standumą
- gerina endotelio funkciją
- mažina trombų susidarymo tikimybes
Publikuojami tyrimai, kaip didesnėmis EPA dozėmis pasiekiami geri rezultatai su žmonėmis, kurie jau vartoja statinus ir turi rimtų širdies sutrikimų.
Net neabejojama, kad Omega 3 – būtinos rūgštys mūsų kraujagyslių sveikatai,
Prof. Viljamas Haris, kūręs Omega 3 indeksą, tikina, kad kuo didesnis Omega 3 indeksas – tuo mažesnė tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.
https://www.youtube.com/watch?v=-f-CFQxaUY4
Šį indeksą galima pamatuoti: 8-12 procento (EPR, DHR rūgščių) – tobula, gertiau virš 12, gerai – 8,1, bet jei mažiau, mums trūksta, o jei 4 – tai norma, kai esame visai neapsaugoti. Koks mūsų indeksas? (Lietuvos laboratorijose šis tyrimas kainuoja apie 65 eur).
Bet kodėl Lietuviai?
Prof. Rimantas Stukas apibendrino apklausą apie Omega 3 vartojimą,
- Taip, nuolat vartoju Omega 3 papildą ar žuvies taukus – atsakė – 7 proc. lietuvių (daugiau vyresnio amžiaus ir aukštąjį išsilavinimą turintys žmonės)
- 6 mėnesius per metus – 5 proc.
- 2- 4 mėnesius – 6 proc.
- Ne, nevartoju – 39 proc.
Palyginimui – Japonai suvartoja nuo 8 iki 15 kartų daugiau eikozapentaeno rūgšties (EPA) ir dokozaheksaeno rūgšties (DHR) nei įprasti vakariečiai (0,8–1,5 g per dieną).
Metaanalizės duomenys rodo, kad vartojant Omega 3 r.r.
- nereikšmingai mažėja bendras cholesterolio lygis –
- šiek tiek mažėja MTL (blogasis),
- didėja DTL (gerasis cholesterolis)
- mažėja trigliceridų kiekis kraujyje.
- mažėja kraujospūdis
- mažėja CRB rodiklis
Kaip atsirinkti Omegą?
Kardiologė Jūratė Pavilionienė pataria:
- pirma, kokybiška
- antra, švari,
- trečia, žiūrėti į Omega 3 kiekį, o ne žuvies taukų kiekį.
Profilaktinė dozė – gramas omegos per dieną (saugi dozė – nuo 1-3 gramų, terapiniais tikslais – 4-5 gr. EPR rūgšties).
Mano rekomendacija čia:
Švari. Patikrinta nuo 200 teršalų, leistina norma: 0.
Veikia sinergiškai: dalyvauja visos 8 riebiosios rūgštys.
Trejose kapsulėse – 1 gr.omega 3 riebiųjų rūgščių.
Klinikiniai tyrimai atlikti su Omega 3 Salmon oil plus, vartojant po tris kapsules per dieną.
Vos per 8 savaites
- Sumažino trigliceridų kiekį 17%
- Padidino omega-3 indeksą 38%,
- Pagerino omega-3 ir omega-6 r.r. santykį 43%
- Sumažino uždegiminį indeksą 68% (chroniškas uždegimas yra viena pagrindinių visų lėtinių ligų priežasčių).
„Omega-3 Salmon Oil Plus“ žuvies taukų maisto papildas, „NeoLife“, 90 kaps.