Trigliceridai ir širdies sveikata

Mes, Lietuviai, pirmaujame Europoje pagal mirtingumą nuo širdies kraujagyslių  ligų, (56 proc. visų mirčių).

Milijonui lietuvių tenka 5610 mirčių per metus, tuo tarpu Europos vidurkis – 1190.

Kodėl toks didelis skirtumas? Koks čia tas lemiamas faktorius? Gal mes kažko nežinome?

Ar yra žymuo, kuris parodo ŠKL riziką?

Ar tas žymuo – cholesterolis?

Taip, žymuo yra, bet tai – ne cholesterolio rodiklis, o trigliceridų kiekis kraujyje.

Šiandien ir kalbėsiu apie taip, kaip sumažinti būtent šį rodiklį.

Europos kardiologų kongrese prieš dvejus metus kalbėta apie Omega 3 įtaką širdies ir kraujagyslių ligoms.

Dr. Philippe Gabriel Steg  (Paryžiaus universiteto kardiologijos profesorius)

pateikė tyrimus, kad Omega 3 (būtent  EPR) stabdo aterosklerozės progresavimą įvairiais būdais:

  • mažina endotelio disfunkciją (vidinis kraujagyslų sluoksnis)
  • mažina uždegimą
  • stabilizuoja ateromines plokšteles

Prof. Erin Bohula iš Bostono kalbėjo apie tai, kad labai sureikšminamas klasikinis rizikos veiksnys – MTL “blogasis” cholesterolis.

“Per mažai kalbama apie kitus faktorius, kurie yra daug svarbesni. O būtent

  • apie trigliceridus ir jų kiekį kraujyje, 
  • uždegimus,
  • trombus i
  • nutukimą, ypač pilvinį nutukimą”.

Ji pateikia nemažai informacijos ir tyrimų, kaip nutukimas susijęs su širdies ligų rizika, matoma, kaip didėjantis KMI stipriai koreliuoja su TGL koncentantracija – kuo didesnė kūno masė, tuo didesnė TGL koncentracija kraujyje.

O TGL koncentracija tiesiogiai susijusi su ŠKL rizika.

Børge G Nordestgaard iš Danijos

kalba apie trigliceridus, kaip taikinį, į kurį mes turėtume taikyti.

Jis žinomas Danijoje ir pasauliniu mastu, jis nuo 2005  metų dalyvauja Kopenhagos širdies tyrime, pateikė nenuginčijamus duomenis, kad

kuo didenis TGL kiekis kraujyje, tuo didesnė

  • miokardo infarkto rizika
  • išeminio insulto rizika
  • mirties nuo bet kokios kitos priežasties rizika

Triglicerodai, tai yra blogieji riebalai, kurių koncentracija kraujuje neturėtų būti didesnė, negu 1,7 mmol/l.

Kaip sumažinti TGL žymenį

Kas iš to? kaip suvaldyti TGL, ką galime patys padaryti.

Lietuvos Širdies asociacijos prezidentė Žaneta Petrulionienė sako: “Bėda ta, kad Vakarų mityboje Omega 3 ir Omega 6 santykis iškreiptas”.

Omega 6 perviršius skatina uždegimus ir kelia trombocitų kiekį kraujyje.

Omega 3 turi priešingą poveikį:

  • gerina endotelio funkciją
  • mažina TGL koncentraciją

Ji pateikia Amerikos kardiologų žurnalo, kuriame buvo paskelbta Omega 3 apžvalga, įrodymus, kad

Omega 3  (EPA riebiosios rūgštys)

  • infiltruojasi į mūsų ląstelės membraną,
  • jos būtinos kepenims, 
  • mažina TGL didėjimą, 
  • turi antiaritminį poveikį,
  • gerina miokardo darbo efektyvumą,
  • mažina kraujospūdį
  • mažina kraujagyslių standumą
  • gerina endotelio funkciją
  • mažina trombų susidarymo tikimybes

Publikuojami tyrimai, kaip didesnėmis EPA dozėmis pasiekiami geri rezultatai su žmonėmis, kurie jau vartoja statinus ir turi rimtų širdies sutrikimų.

Net neabejojama, kad Omega 3 – būtinos rūgštys mūsų kraujagyslių sveikatai,

Prof. Viljamas Haris, kūręs Omega 3 indeksą, tikina, kad kuo didesnis Omega 3 indeksas – tuo mažesnė tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

https://www.youtube.com/watch?v=-f-CFQxaUY4

Šį indeksą galima pamatuoti: 8-12 procento (EPR, DHR rūgščių) – tobula, gertiau virš 12, gerai – 8,1, bet jei mažiau, mums trūksta, o jei 4 – tai norma, kai esame visai neapsaugoti. Koks mūsų indeksas? (Lietuvos laboratorijose šis tyrimas kainuoja apie 65 eur).

Bet kodėl Lietuviai?

Prof. Rimantas Stukas apibendrino apklausą apie Omega 3 vartojimą,

  • Taip, nuolat vartoju Omega 3 papildą ar žuvies  taukus  – atsakė – 7 proc. lietuvių (daugiau vyresnio amžiaus  ir aukštąjį išsilavinimą turintys žmonės)
  • 6 mėnesius per metus – 5 proc.
  • 2- 4 mėnesius –  6 proc.
  • Ne, nevartoju – 39 proc.

Palyginimui – Japonai suvartoja nuo 8 iki 15 kartų daugiau eikozapentaeno rūgšties (EPA) ir dokozaheksaeno rūgšties (DHR) nei įprasti vakariečiai (0,8–1,5 g per dieną).

Metaanalizės duomenys rodo, kad vartojant Omega 3 r.r.

  • nereikšmingai  mažėja bendras cholesterolio lygis –
  • šiek tiek mažėja MTL (blogasis),
  • didėja DTL (gerasis cholesterolis)
  • mažėja trigliceridų kiekis kraujyje.
  • mažėja kraujospūdis
  • mažėja CRB rodiklis

Kaip atsirinkti Omegą?

Kardiologė Jūratė Pavilionienė pataria:

  • pirma, kokybiška
  • antra, švari,
  • trečia, žiūrėti į Omega 3 kiekį, o ne žuvies taukų kiekį.

Profilaktinė dozė – gramas omegos per dieną (saugi dozė – nuo 1-3 gramų, terapiniais tikslais – 4-5 gr. EPR rūgšties).

Mano rekomendacija čia:

https://sveikatoszurnaliste.lt/parduotuve/sveikatai/omega-3-salmon-oil-plus-zuvies-tauku-maisto-papildas-neolife-90-kaps/

Švari. Patikrinta nuo 200 teršalų, leistina norma: 0.

Veikia sinergiškai: dalyvauja visos 8 riebiosios rūgštys.

Trejose kapsulėse – 1 gr.omega 3 riebiųjų rūgščių.

Klinikiniai tyrimai atlikti su Omega 3 Salmon oil plus, vartojant po tris kapsules per dieną.

Vos per 8 savaites

  • Sumažino trigliceridų kiekį 17%
  • Padidino omega-3 indeksą  38%,
  • Pagerino omega-3 ir  omega-6 r.r. santykį 43%
  • Sumažino uždegiminį indeksą 68% (chroniškas uždegimas yra viena pagrindinių visų lėtinių ligų priežasčių).

„Omega-3 Salmon Oil Plus“ žuvies taukų maisto papildas, „NeoLife“, 90 kaps.

Komentarai

Tik prisijungę vartotojai gali komentuoti.

Socialiniai tinklai

Socialiniai tinklai

Panašūs straipsniai

Meniu