Reabilituojant mėsavalgius: gyvūninių baltymų privalumai sveikatai

Šiuolaikiniame pasaulyje vis daugiau žmonių renkasi vegetarišką mitybą, tačiau dr. Terry Wahls tyrimai atskleidžia svarbius gyvūninių baltymų privalumus, kurių negalima nepaisyti. Išanalizavę mokslinius duomenis, galime geriau suprasti, kodėl mėsa buvo ir išlieka svarbi žmonių sveikatos dalis.

Privalumas Nr. 1: Pilnaverčiai baltymai – pagrindas sveikatai

Mūsų kūnas yra sudėtinga biologinė mašina, kuriai reikia baltymų beveik visoms funkcijoms. Visi baltymai gaminami iš amino rūgščių, kurios skirstomos į tris kategorijas: nepakeičiamas, sąlygiškai pakeičiamas ir pakeičiamas.

Nepakeičiamas aminorūgštis būtinai turime gauti su maistu, nes mūsų kūnas jų negamina. Sąlygiškai pakeičiamas kūnas gali gaminti tinkamomis sąlygomis, o pakeičiamas organizmas pats pagamina.

Kai negauname pakankamai esminių, nepakeičiamų amino rūgščių, mūsų kūnas priverstas imtis drastiškų priemonių. Prasideda autofagija – procesas, kai organizmas pradeda „ėsti” savo paties audinius. Trumpalaikiam badui ar stresui tai gali padėti išgyventi, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje veda prie raumenų nykimo, silpnumo ir organų pažeidimų.

Čia ir atsiskleidžia pirmasis mėsos privalumas: ji turi visas esmines amino rūgštis optimaliais kiekiais. Tuo tarpu augalai yra nepilnaverčiai baltymų šaltiniai. Grūduose trūksta lizino ir treonino, o ankštiniuose augaluose – metionino. Jei esate vegetaras, patariama rūpestingai derinti grūdus ir ankštinius augalus, kad gautumėte visas reikalingas aminorūgštis. Galima, bet gerokai sudėtingiau nei paprasčiausiai suvalgyti mėsos gabalėlį.

Privalumas Nr. 2: Esminės riebiosios rūgštys – ląstelių mityba

Per 25 milijonus metų žmogaus evoliucijos, mūsų protėviai vartojo omega-6 ir omega-3 riebiąsias rūgštis idealiu 1:1 santykiu. Jie maitinosi laukiniais gyvūnais, kurie mito žole, laukinėmis žuvimis, augalais ir sėklomis. Šis pusiausvyros santykis buvo susijęs su žymiai mažesne neurologinių ir širdies ligų rizika.

Tačiau šiandien omega santykis dramatiškai pasikeitė. Vietoj seno gero 1:1 santykio dabar statistiniai europiečiai gauna 15:1, o kai kurie amerikiečiai net 45:1 omega-6 naudai! Tai įvyko dėl masinio augalinių aliejų naudojimo. Saulėgrąžų, kukurūzų, sojų ir rapsų aliejai tapo mūsų mitybos pagrindu. Tuo pat metu gyvūnai pradėti šerti grūdais vietoj žolės, o tai sumažino omega-3 kiekį jų mėsoje.

Netinkamas omega santykis skatina lėtinį uždegimą, širdies ir kraujagyslių ligas, autoimunines problemas bei psichikos sveikatos sutrikimus. Laimei, tai lengvai galima pakeisti, padidinus ganyklose auginamų gyvūnų mėsos ir laukinių žuvų kiekį mityboje, tuo pačiu metu pašalinant arba žymiai sumažinant augalinių aliejų vartojimą.

Žuvys yra nepakeičiamas omega-3 šaltinis. Karališkos lašišos 100 gramų porcijoje yra net 2 g omega-3, marinuotoje silkėje – 1,9 g. Palyginkime su menkės vos 0,3 g ir suprasime, kodėl ne visos žuvys vienodos.

Privalumas Nr. 3: Kaulų ir sąnarių sveikata

Mūsų protėviai naudojo visą gyvūną, o ne tik raumenų mėsą. Kaulai, sausgyslės, kremzlės ir jungiamasis audinys buvo tradicinių visuomenių mitybos pagrindas. Šie žmonės paprastai virė sriubas ir troškinius iš gyvūnų kaulų, kremzlių ir jungiamojo audinio. Tai maitino tų žmonių, kurie gėrė tą sultinį, kaulus ir sąnarius, tiekdamas kolageną ir gliukozamino molekulių šeimos junginius.

Dr. Wahls prisimena, kaip abi jos močiutės graužė kremzlę vištienos kaulų galuose, sakydamos, kad joms reikia tos kremzlės sąnariams. 

Visos kremzlės, šaltienos su kiaulių ausim ir kojom – visa tai galingas sąnarius gydančių junginių šaltinis, kuriuo naudojosi mūsų protėviai.

Tarkime, kaulų sultinys yra ne tik skanus ir raminantis, bet ir stebuklingai veikiantis. Nors tiksliai nežinome, kaip tai vyksta, gliukozaminas kaulų sultinyje paprastai eina tiesiai į sąnarius, kur jo labiausiai reikia. Tai tikra gamtos magija! Kaulų sultinys taip pat pilnas visų mineralų, kurių reikia mūsų skeleto sistemai, be to, glutamino ir kitų aminorūgščių, kurios ypač gydo žmones, kenčiančius nuo „pralaidaus žarnyno”.

Žarnyno ląstelės mieliau naudoja glutaminą nei gliukozę kaip energijos šaltinį. Kai jos gauna pakankamai glutamino, efektyviau gydo vidinius pažeidimus. Kasdieninis vienas ar du puodeliai kaulų sultinio yra puikus pralaidaus žarnyno gydymo pradžia, teigia daktarė Wahls.

Žarnyno ląstelių meilė glutaminui taip pat paaiškina, kodėl kenčiame nuo kūno skausmų sirgdami  gripu. Mūsų kūnas traukia glutaminą iš raumenų, sukeldamas tą gilųjį raumenų skausmą. Kaulų ar vištienos sultinys valgomas karščiuojant, paprastai gali sumažinti  skausmą, nes organizmas netrauks tiek daug glutamino iš raumenų. Tai yra senosios vištienos sriubos vaisto paslaptis – jei tik virsime tą sultinį su vištienos kaulais.

Vegetarizmo pasekmės

Kaip gydytoja ir tyrinėtoja, dr. Wahls nesutinka, kad vegetariška dieta yra sveikiausia žmonėms. Jos manymu, ji gali būti žalinga, ypač jei nėra praktikuojama atsargiai. Be to, ji tiki, kad jos vegetarizmo metai (ir ne itin išmintingi ir balansuoti) galėjo prisidėti prie jos išsėtinės sklerozės.

Per daug žmonių tampa vegetarais ir nustoja valgyti mėsą, bet toliau vartoja daug labai apdorotų maisto produktų, mažai daržovių ir jokių pilnaverčių baltymų šaltinių. Tai veda prie vis sunkesnių esminių riebalų, baltymų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų trūkumų, keliančių rimtą pavojų sveikatai, tikina daktarė Wahls.

Vegetariška mityba gali būti praktiška dėl etinių ar aplinkosauginių priežasčių, tačiau svarbu pripažinti gyvūninių baltymų unikalius pranašumus sveikatai. Pilnaverčiai baltymai, tinkamas omega riebiųjų rūgščių santykis ir kaulus bei sąnarius palaikančios medžiagos – tai tik dalis to, ką duoda subalansuota mityba su gyvūniniais produktais.

Raktas – ne griežtas vegetarizmas ar mėsėdystė, o išmintingas maisto pasirinkimas, atsižvelgiant į mūsų organizmo poreikius ir evoliucinę istoriją. Mūsų prosenelės buvo labai išmintingos, kramtydamos tą kremzlę. Galbūt metas ir mums prisiminti šią išmintį.

P.S. Nepaisant gausybės tyrimų, vis dar gajos rekomendacijos, ypač vyresniems žmonėms, susilaikyti nuo mėsos valgymo arba stipriai apriboti, taip siekiant sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Ir iš tiesų, vienas žymniausių tyrimų parodo, kad vegetarai net keturis kartus mažiau serga ŠKL ligomis nei mėsavalgiai. Tik vienas pastebėjimas – tyrime dalyvavo mėsavalgiai ir visavalgiai, kurie valgė dešras, kumpius mėsainius ir t.t. Anaiptol ne švarią žole maitintų gyvūnų mėsą. Tad būkime išmintingi ir sveiki.

 

 

Parengta pagal Terry Wahls “The Wahls Protocol: How I Beat Progressive MS Using Paleo Principles and Functional Medicine” (A radical new way to treat all chronic conditions)

MANO REKOMENDACIJA:

Ir vistik nėra lengva „susirinkti” bent jau rekomenduojamą gramą baltymų vienam svorio kilogramui, net valgant gyvūninės klimės produktus.

Mano rekomendacija – net 22 amino rūgščių kokteiliai, kuriais galima pakeisti vieną ar du valgymus.

Išbandyti galima čia:

„NeoLifeShake“ baltyminis gėrimas – maisto pakaitalas, vanilės skonio, „NeoLife“, 15 pak.

„NeoLifeShake“ baltyminis gėrimas – maisto pakaitalas, uogų ir grietinėlės skonio, „NeoLife“, 15 pak.

„NeoLifeShake“ baltyminis gėrimas – maisto pakaitalas, šokolado skonio, „NeoLife“, 15 pak.

Jie ieškote kokybiško ir švaraus Omega 3 papildo:

„Omega-3 Salmon Oil Plus“ žuvies taukų maisto papildas, „NeoLife“, 90 kaps.

 

Jūsų Nijolė

Sveikatos žurnalistė

susisiekti:

+37068778158

nkoskiene@gmail.com

info@sveikatoszurnaliste.lt

 

Komentarai

Tik prisijungę vartotojai gali komentuoti.

Socialiniai tinklai

Socialiniai tinklai

Panašūs straipsniai

Meniu