Liga pavadinta anglų gydytojo Džeimso Parkinsono (James Parkinson) vardu, kuris 1817 m. savo straipsnyje Esė apie drebantįjį paralyžių (Essay on shaking palsy) aprašė tokių pacientų simptomus. Ligos pagrindą sudaro specialios biocheminės medžiagos – dopamino – kiekio sumažėjimas nervų sistemoje dėl šią medžiagą gaminančios tam tikros galvos smegenų zonos, vadinamos juodąja medžiaga, ląstelių nykimo. Todėl ši liga priskiriama neurodegeneracinių susirgimų grupei.
Kalbant apie Parkinsino ligą (PL) ir mitybos svarbą bei ypač papildų vartojimą, yra gana prieštaringos informacijos, tad aš remsiuosi tik patikimais šaltiniais ir straipnsiais, spaudintais pripažintuose žurnaluose.
„Omega-3 riebalų rūgščių ir vitamino E papildų poveikis Parkinsono liga sergantiems pacientams
Irano mokslininkų komanda anksčiau įrodė, kad Parkinsono liga sergantys pacientai, 12 savaičių vartoję omega-3 riebalų rūgščių papildus su vitaminu E, „turėjo teigiamą poveikį vieningos Parkinsono ligos vertinimo stadijai [kurioje įvertinami ir motoriniai, ir nemotoriniai simptomai] , insulino metabolizmas ir bendras antioksidacinis pajėgumas.
Ta pati komanda dabar ištyrė omega-3 riebalų rūgščių ir vitamino E papildų poveikį genų, dalyvaujančių uždegime ir organizmo metabolizme, ekspresijai pacientams, sergantiems PL. Genų ekspresija yra procesas, kurio metu informacija genuose sintezuojama, kad būtų sukurtas veikiantis produktas, pavyzdžiui, baltymas.
Tyrimas parodė, kad omega-3 riebalų rūgščių ir vitamino E papildai gali padėti kontroliuoti genus, susijusius su smegenų uždegimu ir organizmo metabolizmu Parkinsono liga sergantiems pacientams.
Tyrimas paskelbtas žurmale “Klinikinė neurologija ir neurochirurgija”.
„Mūsų žiniomis, šis tyrimas yra pirmasis, kuriame pranešama apie [naudingą] omega-3 ir vitamino E papildų poveikį genų ekspresijai, susijusiai su uždegimu, insulinu ir lipidais PD sergančiose populiacijose”, – padarė išvadą tyrėjai.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0303846718304633
Probiotikų nauda
Mokslininkai, tyrinėjantys uždegimo ir Parkinsono ligos sąsajas (https://www.apdaparkinson.org/article/the-role-of-inflammation-in-parkinsons-disease)
kalba ir apie mikrobiomos bei PL ryšį (štai tyrimas). Todėl PL pacientams rekomenduojamas probiotinis, fermentuotas, turtingas skaidulų maistas bei probiotikų papildai.
Plačiau čia:
Įdomus dar vienas dalykas:
Ar kava gali apsaugoti neuronus sergant Parkinsono liga?
Keli tyrimai parodė ryšį tarp kofeino vartojimo ir sumažėjusios PD rizikos. Įvairūs tyrimai atskleidė šį ryšį su įvairiais mitybos įpročiais, įskaitant kavą, juodąją arbatą, žaliąją arbatą ir bendrą kofeino suvartojimą.
Ryšys tarp kavos ar arbatos gėrimo ir PL yra atvirkštinis. „Mes dar nežinome, ar kava ir arbata yra mažesnio PD dažnio priežastis. Be kofeino, kavoje ir arbatoje yra ir kitų potencialiai naudingų junginių, kai kurie turi antioksidacinių savybių.”, – sako tyrėjai.
Neseniai atliktas tyrimas, kurį paskelbė dr. M. Maral Mouradian, laikinasis vieno iš APDA pažangiųjų tyrimų centrų Rutgers-Robert Wood Johnson medicinos mokyklos direktorius ir APDA mokslinės patariamosios tarybos narys, parodė, kaip kofeinas ir eikozanoil-5-hidroksitriptamidas (EHT) gali dirbti kartu, kad būtų išvengta biocheminių pokyčių, susijusių su PD vystymusi. Nors reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima išbandyti šiuos junginius žmonėms ir nustatyti, kiek šių medžiagų reikia apsauginei naudai pasiekti, tyrimai rodo, kad kava yra naudinga.
Ar šie gėrimai vaidina svarbų vaidmenį diagnozavus PD, reikia papildomų tyrimų. Tuo tarpu žmonės turėtų drąsiai išgerti savo rytinį kavos/arbatos puodelį.
https://www.apdaparkinson.org/article/could-coffee-protect-neurons-in-parkinsons-disease/
Kiti vitaminai
Be tradicinių vaistų gydymo būdų, jei sergate Parkinsono liga, gydytojas gali rekomenduoti vitaminų, turinčių antioksidacinių savybių:
Vitaminas B12
Vitamino C
Vitaminas D
Vitaminas E
Folio rūgštis
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214751921003534
Tačiau daugelio minėtų vitaminų poveikis Parkinsino ligai, išskyrus E, iki galo nėra ištyrinėtas ir kartais rezultatai yra skirtingi.
Tačiau visi rimti moksliniai tyrimai, kaip antai vykdomai APDA (Amerikos parkinsono ligos asociacijos) pabrėžia uždegimo rolę PL pacientams:
“ Uždegimas tiek žarnyne, tiek smegenyse gali prisidėti prie PD vystymosi”, – rašoma didelio tyrimo išvdose:
https://www.apdaparkinson.org/article/the-role-of-inflammation-in-parkinsons-disease/
Todėl rekomenduojama priešuždegiminė dieta, gausi prieuždegimiškai veikiančių medžiagų ir antioksidantų.
Kalcis, magnis plius D
Nors tai tiesiogiai nesiejama su ligos stabdymu, PL pacientams dėl padidėjusios griuvimo ir kaulų lūžių rizikos, labai svarbu rūpintis kaulų stiprumu. Viena vertus, rekomenduojama kalcio gauti su maistu, kita vertus, kai kurias atvejais rekomenduojama vengti ar riboti pieno produktus, tad vertėtų stiprinti kaulus Kalcio, magnio ir vitamino D papildais.
Išvados trumpai:
- Irano mokslinikų tyrimai rodo Omega 3 riebiųjų rūgščių ir vitamino E kombinacijos naudą PL sergantiems pacientams.
- Akivaizdus žarnyno ryšys su PL įrodo probiotikų naudą, pacientams sergantiems PL.
- Tyrimai rodo, kad kava ir arbata yra naudinga tiek prevenciškai, tiek galimai PL pacienatms, siekiant išvengti biocheminių pokyčių, susijusių su PL vystymuisi.
- Vertėtų vartoti kalcio, magnio plius vitamino D papildus kaulams stiprinti.
- Ne pro šalį būtų pasipildyti ir natūraliu multivitaminų papildu su B grupe, E. C, D. (Mano rekomendacija, Formula IV plus (polivitaminų ir mineralų papildas be geležies)
MANO REKOMENDACIJA:
„Omega-3 Salmon Oil Plus“ žuvies taukų maisto papildas, „NeoLife“, 90 kaps.
„Wheat Germ Oil with Vitamin E“ vitamino E maisto papildas, „NeoLife“, 100 kaps.
„Kal-Mag Plus D“ mineralų maisto papildas, „NeoLife“, 180 tab.
„Formula IV Plus“ polivitaminų ir mineralų maisto papildas, „NeoLife“, 60 paros normų
Būkite sveiki ir laimingi,
sveikatos žurnalistė Nijolė