Mūsų nuosavas biopasaulis

Kaip būtų išmintinga, jei šalia mados rūpintis klimato kaita, mūsų žemės ekosistema ir tuo, kokią planetą paliksime savo palikuonims, nepamirštume pasirūpinti savo mikrokosmosu, savo žarnyno ekosistema, nes būtent ją pirmiausia ir paveldės mūsų palikuonys ir būtent ji turės dramatišką poveikį jų sveikatai.

Taigi, šįkart apie tai, ką gydomosios mitybos mokslas kalba apie mūsų žarnyną, tiksliau apie mikrobiomą – visus tuos mažyčius mikroorganizmus, kurie iš esmės esame mes.

Labai džiaugiuosi, kad vis daugiau gydytojų kalba apie mūsų mikrobiomą ir rekomenduoja probiotikus ne tik po antibiotikų kurso.

Žarnyną išbalansuojantys veiksniai:

Antibiotikai;

kiti vaistai;

dieta, kai vartojamas tik perdirbtas ir mažai skaidulų turintis maistas;

lėtinis viduriavimas;

stresas.

 

Taigi, ką daro tos gerosios žarnyno bakterijos arba probiotokai.

 

Sveikas plonasis žarnynas yra vienas iš imuninės sistemos organų, atsakingas už tai, kad suvirškintos maistinės medžiagos patektų į organizmą ir nukeliautų iki ląstelės.

Gerosios bakterijos – probiotikai – trukdo ligas sukeliančių (blogųjų) bakterijų  ir įvairių grybelių dauginimuisi, pagerina mikrobų, gyvenančių mūsų organizme, balansą, taip pat – padeda gaminti tam tikrus vitaminus (pavyzdžiui, B ir K).

Gerosios bakterijos gamina pieno rūgštį ir tokiu būdu, padidinusios mūsų žarnyno rūgštingumą, sustabdo blogąsias bakterijas,

mažina toksinių/kancerogeninių medžiagų gaminimą.

Padidėjęs žarnyno rūgštingumas padeda absorbuotis mineralams, ypač kalciui.

Kada žmonės netoleruoja laktozės (pieno cukraus) – gerosios bakterijos gamina fermentus, kurie skaldo laktozę.

 

Svarbu, kad mūsų organizme būtų įvairiausių rūšių gerųjų bakterijų, nes kiekviena jų gamina specifinius fermentus, šalina tam tikrus toksinus ir užsiveisia tik tam tikrose žarnyno teritorijose.

 

Įdomu, kad kiekviena bakterijų rūšis daro skirtingus dalykus. Renkantis bakterijas, svarbu, kad gautume raktinių, pagrindinių rūšių. Štai parinkau keletą iš jų, ir ką jos nuostabiai mums daro:

 

Lactobacillus acidophilus:

  •       70 proc. sumažino kvėpavimo takų infekcijas (vartojamos kartu su bifido bakterijomis)
  •       Skaido laktozę
  •       Gali mažinti cholesterolį
  •     Užkirsti kelią viduriavimui
  •       Lengvina dirgliosios žarnos sindromo simptomus, kaip skausmą ir pilvo pūtimą
  •       Padeda gydyti vaginalines infekcijas
  •       Padeda mesti svorį
  •       Padeda mažinti peršalimo ir slogos simptomus
  •       Alergijas
  •       Egzemos simptomus
  •       Teigiamai veikia žarnyno sveikatą

Lactobacillus bulgaricus teigiamai veikia:

  •       kepenų ligas
  •       peršalimą
  •       antibiotikų sukeltą viduriavimą
  •       uždegiminą žarnų ligą
  •       atopinį dermatitą (egzemą)
  •       alerginį rinitą (šienligę)
  •       dieglius
  •       dantų ėduonį
  •       periodonto ligą ir kitas burnos sveikatos problemas
  •       Lactobacillus paracasei

šalia anksčiau išvardytų verčių gali mažinti lėtinio nuovargio sindromą ir gydyti dantų infekcijas,

  •       Bifidobacterium animalis

gali padėti gydyti dirgliosios žarnos sindromą, aukštą cholesterolio kiekį ir net psichikos sveikatos sutrikimus.

  •       Streptococcus thermophilus:
  •       Mažina laktozės netoleravimą
  •       Mažina viduriavimą, tarp jų ir antibiotikų sukurtą viduriavimą
  •       Skatina kitų probiotikų augimą
  •       Gali užkirsti kelią gastritui
  •       Padeda išnaikinti H. Pylori

Į ką atkreipti dėmesį renkantis gerųjų bakterijų papildą: 

  • Kad būtų bent penkios raktinės bakterijų rūšys
  • Kad vienu metu gautume nuo 5-10 mlrd gerųjų bakterijų (esant problemai, galima daugiau)
  • Kad bakterijos būtų gyvos (o tai gan didelis iššūkis)
  • Kad būtų apsaugotos kokia nors technologija nuo skrandžio rūgšties barjero.

Mano rekomendacija: 

Accidofilus Plus gerosios žarnyno bakterijos – 5 milijardai 5 aukščiau išvardytų rūšių bakterijų (po 1 mlrd.), apsaugotų tikslinio pristatymo „gelgard“ technologija, kuri apsaugo bakterijas nuo rūgštinės skrandžio terpės, kad maksimalus jų kiekis galėtų patekti į žarnyną.

Ta apsauga yra ne kapsulytėje (kuri tirpsta skrandyje), bet technologijos esmė ta, kad patekusios į skrandį bakterijos yra užrakinamos tam tikruose polysachariduose (kaip žele) ir tik patekusios į tam tikrą rūgštinę terpę žarnyne jos pasileidžia pagal ph toje vietoje, kur ir turėtų būti ir dėl to gali maksimaliai atlikti savo darbą.

Kapsulę galima drąsiai atidaryti (ypač kūdikiams).

Vartojimas. Būtina, kai žmogus vartoja antibiotikus. Kai žmogus turi didelių žarnyno sutrikimų, vartoti po 6 kap kiekvieną vakarą 2 mėnesius, kad užveisti mūsų žarnyne pakankamą kiekį gerųjų bakterijų. Profilaktiškai – 1-2 kap/d.(geriausia vakare).

„Acidophilus Plus“ maisto papildas, „NeoLife“, 60 kaps.

P.S. Iliustracija Jill Enders

Komentarai

Tik prisijungę vartotojai gali komentuoti.

Socialiniai tinklai

Socialiniai tinklai

Panašūs straipsniai

Meniu