Ar žinojai, kad praleidžiant pusryčius gali kilti rimtų problemų su tavo tulžimi?
🍏🍏🍏
Aš vis labiau įsitikinu, kad nauja yra užmiršta sena, ir kad mūsų protėviai intuityviai žinojo daugiau ir elgėsi teisingiau, o šiuolaikinis mokslas vis dažniau grįžta prie tradicijų. Dėl to ir džiugu.
Kad ir apie pusryčius.
Juk buvo sakoma: “Pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui”.
Tuo tarpu dabar vis daugiau žmonių praktikuoja protarpinį badavimą (kas yra ir gerai, ir sveika, ir gan natūralu), bet tai daro pusryčių sąskaita (o tai jau negerai).
Nepretenduoju į absoliučią tiesą, ir pati ilgą nustūminėjau pusryčius tolyn, bet po šios informacijos visa šeima grįžome prie seno gero pusryčių valgymo.
Čia papasakosiu tik vieną aspektą, kodėl subalansuoti pusryčiai (ne bet kokie, o su riebalais) taip reikalingi mūsų tulžiai.
🍏🍏🍏
Tulžis, pusryčiai ir kodėl jie turi būti kartu
Tulžis – ši maža, tačiau labai svarbi medžiaga – atlieka didžiulį vaidmenį mūsų sveikatai. Ir ji turi labai artimą ryšį su pusryčiais.
Pažvelkime į tai iš arčiau.
Pusryčiai – tai ne tik pirmasis maistas po ilgos nakties pertraukos („breakfast”, angl. nutraukti badavimą), bet ir signalas jūsų organizmui, kad reikia pradėti virškinimo procesus.
Tačiau jei praleidžiame pusryčius arba valgome tik angliavandenius (kaip duoną ar avižas), mūsų kūnas nesukuria tiek tulžies, kiek reikia, kad tinkamai apdorotų riebalus ir pasisavintų naudingas medžiagas.
Kai valgome riebalus (pvz., kiaušinius, avokadus ar riešutus), stimuliuojame tulžies gamybą.
Tulžis, gaminama kepenyse, padeda virškinti riebalus ir absorbuoti svarbias maistines medžiagas, tokias kaip vitaminai A, D, E ir K.
Be to, pusryčiai padeda išvengti tulžies stagnacijos (stazės), kai tulžis nesugeba pasiekti žarnyno ir gali sukelti rimtų problemų, tokių kaip tulžies akmenys, vidurių užkietėjimas, prastas virškinimas.
O per dieną susidaro ne taip ir mažai – apie 800 ml. tulžies.
🍏🍏🍏
Moksliniai tyrimai apie pusryčių svarbą
Tyrimai rodo, kad subalansuoti pusryčiai, kuriuose yra riebalų ir baltymų, padeda ne tik reguliuoti tulžies gamybą, bet ir sumažinti tulžies akmenų riziką. Tyrimas, paskelbtas Journal of Clinical Gastroenterology, parodė, kad žmonės, kurie valgo pusryčius, turinčius riebalų, yra mažiau linkę į tulžies akmenų atsiradimą, nes jų organizmas nuolat stimuliuoja tulžies gamybą ir išvengia jos stagnacijos (Journal of Clinical Gastroenterology, 2013).
Kitas tyrimas, atliktas American Journal of Clinical Nutrition, pabrėžia, kad pusryčiai su aukštos kokybės riebalais (pvz., avokadu, kiaušiniais ar riešutais) padeda geriau įsisavinti vitaminus ir mineralus, kurie yra būtini sveikai virškinimo sistemai.
🍏🍏🍏
Kokie maisto produktai padeda stimuliuoti tulžies gamybą?
Kai kurie maisto produktai yra ypač naudingi tulžies gamybai ir virškinimo sistemai.
Tai riebalai, kurie padeda organizmui suaktyvinti tulžies sekreciją:
-
Kiaušiniai – jie yra puikus baltymų ir sveikųjų riebalų šaltinis, kurie stimuliuoja tulžies gamybą.
-
Avokadai – juose yra mono-nesotųjų riebalų, kurie taip pat gerina tulžies gamybą.
-
Riešutai ir sėklos – ypač migdolai, graikiniai riešutai ir linų sėmenys.
-
Alyvuogių aliejus – puikus mononesotųjų riebalų šaltinis, padedantis virškinimui.
-
Kokosų aliejus – suteikia organizmui trumpųjų grandinių riebalų rūgščių, kurios yra lengvai pasisavinamos ir naudingos virškinimo sistemai.
🍏🍏🍏
Kitos mitybos klaidos, lemiančios tulžies sąstingį:
- Pusryčių nevalgymas
- Valgymas 1 kartą per dieną.
- Ilgalaikis badavimas
- Išgeriamas nepakankamas vandens kiekis
- Nesveikas maistas ir greitieji angliavaneniai
- Dietos be riebalų
- Skaidulų trūkumas maiste
Taigi, kiekvieną rytą jūsų kūnas laukia „starto“, kad galėtų aktyvuoti tulžies gamybą ir pradėti virškinimą.
🍏🍏🍏
Tulžis dalyvauja detoksikacijos procese
Detoksikacijos metu su tulžimi pasišalina:
- Cholesterolio perteklius
- Tiesioginio bilirubino perteklius
- Metalo perteklius (cinkas, gyvsidabris, varis)
- Toksinai
- Vaistai
- Riebaluose tirpių vitaminų perteklius
- Hormonai (estradiolis, kortizolis)
- Nedidelis kiekis kreatino ir šlapalo
Tulžies disfukcijos simptomai:
- Skausmas, reiškiantis tulies pūslės spazmą
- Pykinimas ar raugėjimas po riebaus maisto, omega 3, žuvies, kiaušinių
- Kartumas burnoje
- Pilvo pūtimas
- Dirgliosios žarnos sindromas
- Vidurių užkietėjimas ar viduriavimas, riebios išmatos, prilipusios prie klozeto
- Vištakumas
- Migreninis galvos skausmas, susijęs su apsinuodijimu toksinais ir kt.
🍏🍏🍏
Kaip užtikrinti gerą tulžies išsiskyrimą
- Pakankamai vandens (30 ml. 1 kg), šilti gėrimai
- Tinkama mityba (angliavandenių, riebalų, baltymų balansas)
- Antinksčių darbo palaikymas
- Virškinimo trakto gleivinių atstatymas ir apsauga
- Pagalba virškinimo fermentais
- Detoksikacijos palaikymas, l
- Fizinis aktyvumas, limfodrenažas, pirtis
- Žarnyno funcijos gerinimas
- Detoksikaciją gerinančių vitaminų ir maistinių medžiagų vartojimas
- Tulžį varančio arbatos ir maisto papildai …
Mano rekomendacija:
Nemėgstantiems pusryčių ar neturintiems laiko – subalansuota visaverčio maisto pakuotė, po kurios lengva:
Spauskite čia: Neolifeshake
Produktai, gerinantys tulžies išsiskyrimą:
(parengta pagal vaistininkės Editos Gilevskos seminarą ir papildoma info)