Covid-19 ir žarnynas. Naujausi tyrimai

Naujasis JTC (ES Jungtinių tyrimų centras) tyrimas pirmą kartą paskelbė, kad SARS-CoV-2 gali daugintis mūsų žarnyno bakterijose, o tai rodo hipotezę apie glaudų ryšį tarp mūsų žarnyno ir COVID-19. Šis naujai pastebėtas viruso replikacijos mechanizmas atveria naujus scenarijus, siekiant suprasti SARS-CoV-2 biologiją.

Vis daugiau tyrimų rodo, kad žarnyno mikrobioma (tai yra specifinis bakterijų, virusų, grybelių, parazitų rinkinys mūsų žarnyne) bendrauja su kitais kūno organais. Jis vaidina svarbų vaidmenį virškinimui, žarnyno ir virškinimo atliekų iš kitų organų atskyrimui, mūsų uždegiminiam ir imuniniam atsakui į ligas bei įvairių organų ryšiui.

Todėl nesunku suprasti, kodėl  SARS-CoV-2 daugiausia paveikus kvėpavimo sistemą, vis daugiau tyrimų rodo, kad virusas taip pat gali sąveikauti su mūsų žarnyno mikrobioma, todėl ligos eiga gali pablogėti.

Šiame JTC tyrime, apžvelgus daugiau nei 70 mokslinių straipsnių, apibendrinta žarnyno mikrobiomos ir COVID-19 sąveika.

Daugelyje tyrimų daroma prielaida, kad yra ryšys tarp SARS-CoV-2 infekcijos ir žarnyno mikrobiomos disbalanso, taip pat žinomo kaip žarnyno disbiozė. Vis dar diskutuojama, ar COVID-19 eigos sunkumas yra pagrindinė, antrinė, gretutinė žarnyno disbalanso priežastis ar pasekmė.

Keletas tyrimų taip pat rodo, kad SARS-CoV-2 gali pakenkti mūsų žarnyno barjerui. Šis pralaidumas leidžia bakterijų endotoksinams išeiti iš žarnyno ir patekti į kraujotaką. Todė, manoma, pacientų, sergančių COVID-19, plaučiuose aptinkama žarnyno bakterijų. Žodžiu, šis pralaidumas gali sukelti daugelio organų komplikacijas, paveikiančias pacientų plaučius, širdį, kepenis, inkstus.

Kaip rūpintis savo žarnynu?

Kiekvieno žmogaus žarnyno mikrobioma yra unikali. Jos sudėtis skiriasi priklausomai nuo amžiaus, genų, mitybos ir aplinkos veiksnių.

Bet kuriuo atveju mokslininkai rekomenduoja laikytis sveikos mitybos, kurioje gausu grūdų, vaisių ir daržovių, kad žarnyno mikrobioma galėtų atlikti savo funkcijas.

Be sveikos mitybos, mokslinėje literatūroje taip pat pabrėžiamas prebiotikų ir probiotikų naudojimas žarnyno mikrobiomai atkurti prieš SARS-CoV-2 infekciją, jos metu ir po jos.

Skatindami specifinių mikrobų augimą žarnyne, tiek prebiotikai, tiek probiotikai gali ženkliai sumažinti virškinimo trakto ligos simptomus dėl COVID-19 ir galiausiai apriboti antrines infekcijas.

Tačiau sveika mityba ir probiotikų vartojimas, rašoma tyrimo išvadoje,  niekada nepakeis skiepų ir oficialių gydymo metodų, kurie išlieka geriausiu būdu apsisaugoti nuo sunkių COVID-19 formų.

Rekomenduoju šiuos probiotikus, kuriuose 1 kapsulėje yra 5 mlrd 5 skirtingų rūšių gyvų bakterijų.

Kviečiu jungtis į mano mėnesio trukmės detokso programą, kurios metu rūpinsimės savo mikrobioma, detoksikuosime organizmą, užsėsime žarnyną naujomis gerųjų bakterijų kolonijomis, stiprinsime imnuninę sistemą.

Likite sveiki

Jūsų Nijolė

Komentarai

Tik prisijungę vartotojai gali komentuoti.

Socialiniai tinklai

Socialiniai tinklai

Panašūs straipsniai

Meniu