Aną savaitę gavau susirūpinimo žinutę iš pažįstamos:
“Noriu pasiguosti.. dariausi tyrimus (pagal 50-mečių programą), viskas kaip ir gerai, tik va cholesterolis 7,5, blogasis net 5. Prieš metus dariausi taip pat kraujo tyrimus ir per tuos metus jokių pokyčių…lygiai toks pats , nors ir virš 10 kg atsikračiau, maistą žiūriu, papildus saujom vartoju ir nieko ! Gydytoja išrašė aterolip, tai nebežinau net ką daryt ”.
Prisipažinsiu, net pati trumpam sutrikau, tačiau paklausiau, koks yra DTL, MTL ir trigliceridų rodklis.
Paskambinusi gydytojai, išgavo detalesnius skaičius (šiaip pirmą kartą telefonu gydytoja tepasakė tik bendrąjį rodiklį).
🍏🍏🍏
Taigi, mano pažįstamos tyrimai štai tokie:
Bendras – 7,48 (norma – 4,8 mmol/l)
DTL-1,87 (“gerasis”)
MTL-5,07 (“blogasis”)
TGL-1,18 (trigliceridai)
Prie šių tyrimų dar sugrįšiu ir pabaigoje parodysiu, koks yra geresnis būdas numatyti širdies ligų riziką..
Kadangi cholesterolio mitas vis dar gajus (ir matyt labai ilgam), noriu dar kartą priminti, ką kalba naujoji mokykla ir į kokius skaičius reikėtų atkreipti dėmesį.
🍏🍏🍏
Aš ne kartą kalbėjau apie didžiąją statinų aferą.
Kas norėtumėte detaliau pasidomėti, visiems rekomenduoju įsigyti knygą J. Bowden ir Stephen Sinatra knygą “Didysis cholesterolio mitas”, kurioje detaliai aprašyta, kaip iškilo teorija, kad cholesterolis sukelia širdies ligas, kaip buvo klastojami tyrimai ir kas už to slypi.
Šįkart pateiksiu plačiai žinomą tyrimą, į kurį niekas iki šiol nekreipia deramo dėmesio.
Tai Liono širdies studija, kurios metu 4 metus buvo tiriami 600 asmenų, patyrę pirmąjį infarktą ar insultą. Vienai grupei buvo liepta sveikai maitintis, kitai skirta viduržemio regiono dieta (pelnytai pripažinta geriausia širdies dieta). Po 4 metų tyrimas buvo nutrauktas dėl etinių priežasčių, mat viduržemio dietos grupės asmenims širdies ir kraujagyslių ligų rizika sumažėjo 50-70 procentų (ir čia – dėmesio – JŲ CHOLESTEROLIO RODIKLIAI BEVEIK NEPAKITO!). Taip, beje, atstitiko ir mano pažįstamos atveju.
🍏🍏🍏
Kitas – Slaugytojų sveikatos tyrimas – vienas iš ilgiausiai trukusių sveikatos tyrimų, į kurį nuo 1970 metų buvo įtraukta 120 000 moterų, norint nustatyti vėžio ir širdies ligų rizikos faktorius.
Išsamioje ataskaitoje, paskelbtoje “New England Journal of Medicine”, buvo paskelbti penki faktoriai, reikšmingai mažinantys širdies ligų riziką.
Autoriai rašė: “82 procentai tirtų koronarinių ligų atvejų…gali būti siejami su šių penkių faktorių nesilaikymu:
- Nerūkyti
- Saikingai vartoti alkoholį
- Užsiimti vidutinio intensyvumo – aktyvia fizine veikla mažiausiai pusvalandį per dieną
- Išlaikyti normalų svorį
- Valgyti sveiką, mažą glikemijos kiekį turintį maistą, kuriame gausu omega-3 riebalų ir skaidulų.”
Jokio punkto apie cholesterolį nėra!
🍏🍏🍏
Tai tik dalelė iš jau septynis dešimtmečius besitęsiančios cholesterolio epopėjos.
Tačiau yla lenda iš maišo ir darosi akivaizdu, kad:
- Cholesterolis nedaro (didelės) įtakos širdies ligoms!
- Cholesterolio koncentracija nenulemia infarkto!
- Pusės sergančiųjų širdies ligomis cholesterolis yra normalus!
- Pusės turinčiųjų padidėjusį cholesterolį širdys yra sveikos!
- Cholesterolio mažinimas duoda itin menką naudą!
🍏🍏🍏
Bet grįžtame prie tyrimų…
Ir vis dėlto jei atlikote tyrimus (o tai visai neblogai, atkreipkite dėmesį ne į bendrą rodiklį, ir net ne į DTL (laikomo “geruoju”) ir MTL (“bloguoju”) rodiklius, o į trigliceridų tyrimą – tai jis parodo jūsų nuodėmes. O dar teisingiau į santykį.
Taigi,
GERESNIS BŪDAS NUMATYTI ŠIRDIES LIGAS (pagal J.Bowden ir S.Sinatra)
Žvilgtelėkite į šias dvi jūsų kraujo grupės tyrimo eilutes: trigliceridus ir DTL.
Apskaičiuokite trigliceridų ir DTL santykį.
Galite džiaugtis, jei tas santykis yra 2 ( o mano pažįstamos atveju jis net mažesnis nei vienas!) , tačiau jei siekia 5 – tai jau problema.
🍏🍏🍏
Ir ką tada daryti?
Prisiminkime anksčiau minėtus 5 faktorius iš slaugytojų tyrimo ir viduržemio regiono dietą (arba priešuždegiminę dietą), kuri gausi Omega 3 riebiųjų rūgščių (jos, kaip aiškėja, veikia ne cholesterolio, o trigliceridų kiekį) ir skaidulų (vaisių, uogų, daržovių, sėklų, riešutų)…
Tad tikroji širdies ligų priežastis – ne cholesterolis, o UŽDEGIMAS IR OKSIDACIJA – uždegimo pradininkė.
Ir grįžtam vėl prie Omega 3 (stipriausias priešuždegiminis preparatas žemėje) ir antioksidantų (vaisių, uogų, daržovių)…
Beje, mano pažįstama turi labai puikų trigliceridų rodiklį, mat nuolat vartoja omega 3 didesniais kiekiais dėl kitos problemos.
Pakartojam:
Trigliceridus dalijame iš DTL ir gauname 2 – tai tobula…!
P.S. Ir atsirinkite pačią geriausią, švariausią Omegą 3, kokią tik galite, vartotkite po gramą Omegos 3 (ne žuvų taukų!).
Kaip atsirinkti Omegą – štai čia:
Mano rekomendacija – štai čia:
„Omega-3 Salmon Oil Plus“ žuvies taukų maisto papildas, „NeoLife“, 90 kaps.
PASIDALINKITE šia informacija…su tais, kuriuos mylite
Daugiau ieškokite www.sveikatoszurnalisite.lt
Jūsų Nijolė, sveikatos žurnalistė:
Foto A.Lamausko