Ar turite geriamo kolageno?
Tai vienas dažniausių klausimų, kuriuos girdi grožio specialistai, papildų pardavėjai, vaistininkai ir žinoma, googlas…
Tikima, kad geriamas kalogenas, o taip yra teigiama, išgelbės mūsų sąnarius, odą, kremzles ir kitus organus.
Tačiau, prieš geriant kalogeną, visada verta pasidomėti, o kas jis yra?
Taigi, o kas yra kolagenas?
Kolagenas yra baltymas, kurį gamina mūsų organizmas.
O kas yra baltymas?
Tai iš amino rūgščių sudaryta makromolekulė (tai yra didelė molekulė), kuri niekaip negali patekti į mūsų kraujotaką per žarnyną.
Iš kokių aminorūgščių sudarytas tas kolagenas.
Tai glicinas, prolinas ir hidroksiprolinas…
Ką daro organizmas, išgėrus skystą kolageną?
Kolagenas turi būti suskaidytas į aminorūgštis ir tada jau gaminamas kolagenas.
Ar jau tada tas kolagenas nueis mūsų odai?
Nebūtinai. Kai kolagenas yra suskaidomas į aminorūgštis, organizmas gali jas panaudoti ten, kur organizmui labiausiai reikia baltymų, tad oda paprastai gauna paskutinė.
Kokios pagalbinės medžiagos kolageno gamybai?
Kolageno sintezei būtini vitaminas C, vitaminas E bei visi kiti antioksidantai (vaisiai, uogos, daržovės) ir cinkas.
Išvada:
Ar ne protingiau eiti iš kito galo: aminorūgštys – baltymai – kolagenas. Tad daug grožio srities profesionalų teigia: užuot gėrę skystą kalogeną, geriau apsirūpinkite aminorūgštimis.
O dabar cituojant Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos staripsnį:
“Trūksta tyrimų, įrodančių, kad kolageno vartojimas gali turėti tiesioginės naudos odos ar sąnarų sveikatai. Kai virškinama skrandyje, kolagenas suskaidomas į aminorūgštis, kurios vėliau pasiskirsto ten, kur organizmui labiausiai reikia baltymų.
Vis dėlto daugelis maisto produktų, kurie palaiko kolageno gamybą, paprastai rekomenduojami kaip sveikos mitybos plano dalis” – Harvardo visuomenės sveikatos mokykla.
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/collagen/
Ką vartoju aš.
Štai aminorūgščių (beje, ne trijų, bet visų 22) kokteilis su vitaminų ir mineralų kompleksu bei skaidulomis, o tai jau yra ne maisto papildas, bet visavertis pakaitalas.
Aš jį su džiaugsmu vartoju jau dešimt metų – vietoj pusryčių, pietų arba vakarienės.
Išbandykite ir jūs.
Vanilės skonio (mano favoritas):
Uogų skonio:
Šokolado skonio:
Galite papildomai įsidėti avokado, lapinių daržovių, uogų, riešutų, sėlenų ir taip praturtinti ir padauginti savo pusryčius.
Jūsų Nijolė,
sveikatos žurnalistė