Akių sveikata (katarakta, geltonosios dėmės degeneracija ir kiti iššūkiai)

Taigi, apie akis. Taip, jos sensta kartu su mumis, tai kaip žili plaukai, regėjimas silpsta, akys drumstėja… Ir netrukus išgirstame diagnozę „katarakta“. Oficialiai vienintelis kelias – operacija. Jų Lietuvoje per metus atliekama 14-16 tūkstančių. Ir kito vaisto nėr…

Nors…vis daugiau mokslinių tyrimų rodo, kad yra natūralių būdų užkirtsi kelią kataraktai ir kitoms akių ligoms, ir net jas gydyti. Tačiau yra ir priešingų tyrimų – kad nei vitaminai, nei papildai neturi jokios įtakos.

Apie tai ir pakalbėsime.

Katarakta

Tai pagrindinė aklumo priežastis pasaulyje – akių liga, kai lęšiukas, esantis akies viduje, netenka skaidrumo, drumstėja ir trukdo gerai matyti. Tiesa, aiškėja, kad aklumas yra grįžtamas, todėl laiku diagnozuotas susirgimas lemia lengvesnį ir greitesnį regėjimo sugrąžinimą. Ir operacija reikalinga ne visada.

Katarakta (kaip ir daugelis kitų akių ligų) natūraliai formuojasi dėl oksidacinio streso, susijusio su gyvenimo būdu, mityba, UV radiacija, sužalojimais, kai kurių gretutinių ligų (pavyzdžiui, diabetas, reumatinės ligos) ar kai kurių vaistų ilgalaikio vartojimo (pavyzdžiui, steroidų) ir tiesiog gyvenimu.

Taigi specialistų patarimai, kaip sumažinti išorinį ir vidinį stresą.

Išorinį:

  • Būnant saulėje dėvėti saulės akinius su UV filru ir (ar) plačiabryles skrybėles
  • Specialius akinius, apsaugančius nuo mėlynos ekranų (kompiuterių, planšečių, telefonų) šviesos.

Vidinį:

  • Mityba (antioksidantai)
  • Žiūrėjimas į tolį, akių mankšta
  • Atpalaiduotas kaklas
  • Mankšta
  • Gaivus oras

Ar vitaminai ir papildai gali užkirsto kelią kataraktai?

Šia tema, kaip ir apskritai, kalbant apie papildus ir vitaminus, yra kelios nuomonės. Vieni tyrimai rodo, kad nei vitaminai, nei papildai, jokios įtakos akių sveikatai neturi (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK390313/). Tačiau vis daugiau mokslininkų įrodo priešingai. Ir čia nėra jokios priešpriešos, mat visada svarbu žinoti, kokius konkrečiai papildus ir vitaminus (sintetinius, izoliuotus ar natūralius, pilno maisto) naudojo tyrėjai. Aš remsiuosi tyrimai, kurie buvo atliekami su maistinėmis medžiagomis ir, tikėtina, natūraliais vitaminais (nuorodos gale).

Geriausi akių vitaminai kataraktai

Tiesą sakant, mitybos veiksniai ir kiti aplinkos veiksniai sudaro 65 procentus pacientų rizikos susirgti katarakta. Tyrimai parodė, kad žmonės, kurie gauna daugiau vitamino C ir E, per savo gyvenimą turi mažesnę kataraktos tikimybę.Vieno tyrimo metu mokslininkai palygino vyresnių nei 60 metų dvynių mitybą. Po 10 studijų metų jie nustatė, kad dvyniams, kurie valgė daugiau vitamino C turinčio maisto, kataraktos rizika sumažėjo 33 proc.

•       Vitaminas C:  Seniai žinoma, kad vitaminas C gali ir užkirsti kelią kataraktai ir net ją gydyti. Normaliame, sveikame lęšyje yra daugiau vitamino C nei bet kuriame kitame kūno organe, išskyrus antinksčius. Kai katarakta formuojasi, vitamino C kiekis lęšyje yra labai mažas. Šis vitamino C sumažėjimas atsiranda dėl sumažėjusio akies gebėjimo išskirti vitaminą C į vandeninį humorą ir dėl bendro organizmo vitamino C trūkumo.

·      Vitaminas E: Kai kurie tyrimai rodo, kad dietos, kuriose yra daug vitamino E, gali padėti išvengti su amžiumi susijusios kataraktos. O vienas septynerių metų tyrimas, kuriame dalyvavo 3640 žmonių, sergančių Geltonosios dėmės degeneracija, parodė, kad vartojant 400 TV vitamino E ir keletą kitų maistinių medžiagų, 25% sumažėjo rizika pereiti į pažengusias stadijas.

·      Liuteinas ir zeaksantinas yra dvi kitos maistinės medžiagos, būtinos kataraktos prevencijai. Abu šie karotenoidai yra natūraliai žmogaus akyse, todėl jais papildyti savo organizmą yra naudinga.Tyrimai parodė, kad abi šios maistinės medžiagos sėkmingai sumažino kataraktos operacijos poreikį pacientams, kurie reguliariai vartojo šiuos karotenoidus. Kiti tyrimai parodė, kad žmonės, kurių sistemose yra daugiausiai liuteino, apskritai mažiau sirgo katarakta.

Liuteinas ir zeaksantinas gali padėti apsaugoti akis nuo kenksmingų didelės energijos šviesos bangų, tokių kaip ultravioletiniai spinduliai saulės šviesoje.

Vienas tyrimas parodė, kad žmonėms, kurie valgė daug zeaksantino turinčio maisto –  „žalias daržoves“, tokias kaip špinatai, kopūstai ir brokoliai – kataraktos rizika gali būti perpus mažesnė. Kitas tyrimas parodė, kad jei turite geltonosios dėmės edemą, kuri pažeidžia tinklainės vidurį ir gali atimti centrinį regėjimą, papildai su liuteinu ir zeaksantinu gali sulėtinti jo progresavimą.

Bioflavonoidai: Bioflavinoidai, tokie kaip kvercetinas ir rutinas, yra kiti du labai svarbūs antioksidantai. Jie yra sinergiški su vitaminu C, o tai reiškia, kad jiems reikia vienas kito, kad jie veiktų efektyviai. Kvercetinas, manoma, yra efektyviausias bioflavonoidas kataraktos prevencijai.

• Glutationas: Mažas glutationo kiekis randamas beveik pas kiekvieną pacientą kuriam diagnozuota senatvinė katarakta.Glutationas laikomas svarbiausiu organizmo gaminamu antioksidantu ir yra neatsiejamas nuo gero regėjimo palaikymo. Glutationą sudaro trys amino rūgštys: cisteinas, glicinas ir glutamo rūgštis. Keletas maistinių medžiagų gali padėti padidinti glutationo kiekį, įskaitant N-acetil-cisteiną (NAC), alfa-lipoinę rūgštį, vitaminą C, vitaminą B2, vitaminą B6, seleną ir cinką, o taip pat kryžmažiedžius augalus (kopūstinius), garlic allium šeimą (česnakai, svogūnai, porai), grybus.

• Alfa-lipoinė rūgštis: Lesteris Pakeris iš Kalifornijos universiteto Berklyje paskelbė svarbius šio antioksidanto gebėjimo sustabdyti komplikacijas, atsirandančias dėl cukraus kiekio kraujyje disbalanso ir lęšio sukietėjimo, tyrimus.Dr Packer tyrimai patvirtino, kad katarakta atsiranda dėl oksidacinės žalos ir kad padidėjęs antioksidantų, ypač alfa-lipoinės rūgšties, kiekis gali padėti užkirsti kelią kataraktos susidarymui arba jį sustabdyti. Kiti tyrimai parodė alfa-lipoinės rūgšties gebėjimą apsaugoti naujagimių žiurkių, kurioms buvo specialiai sukietinti lęšiai, regėjimą. Kiek plačiau apie geltonosios dėmės edemą

Pati savaime geltonosios dėmės edema nėra liga, o labiau kitų ligų ar akių traumų, dėl kurių skysčiai kaupiasi geltonosios dėmės srityje, pasekmė.

Dažniausios priežastys:

  • Diabetas – padidėjęs cukraus kiekis kraujyje silpnina kraujagysles, todėl skysčiai iš jų gali nutekėti į geltonąją dėmę;
  • Uždegiminės akių ligos – viskas, kas sukelia akies uždegimą ir patinimą, gali paveikti ir geltonąją dėmę;
  • Chirurginė intervencija – geltonosios dėmės edema gali atsirasti dėl kataraktos, glaukomos ar tinklainės operacijų;
  • Medikamentai

Jei nutarsite padėti savo akims, valgydami maistą, turtingą šių maistinių medžiagų, bus puiku, tačiau gali būti sunku susirinkti reikiamas dozes.  Tokiu atveju rekomenduoju vartoti natūralius papildus iš maisto.

Štai atrinkau natūralius vitaminus C (su bioflavonoidais), E, karotenoidų kompleksą „Carotenoidcomplex” su liuteinu, zeaksantinu ir kitais karotenoidais, ir TRE esenciją su alfa lipo rūgštimi bei kitais bioflavonoidais.

Naudingų tyrimų nuorodos:

Alpha lipoic acid (95, 2010, 13,15), fisetin & cataracts

Antioxidants (1998) antioxidant vitamins and nuclear opacities: the longitudinal study of cataract.

Antioxidants (1998, 2001-2, 05, 13) and Cataract Prevention

B Vitamins (2015) & Cataract

Bilberry, Vitamin E (1989) & Cataracts

Cineraria (2013, 2011, 1982) & Cataracts

Diet (2011), Cataract Risk & Vegetarianism

Exercise (2015) and Cataract

Glutathione (2000, ’02, ’11, ’13, ’15, ’17) & Cataract

L-carnosine (1999, 2009, 2016) & Cataracts

Leafy Green Veggies (2004) Protect Eyes

Lutein (1995, 1999, 2014) and Zeaxanthin – Cataracts

Lutein (2003, 2015) Helps Age-Related Cataracts

Lutein, Zeaxanthin and Vitamin E (2008) Reduce Risk of Cataracts

MSM (2015) Reduces Inflammation – Cataract

N-acetylcarnosine (2001-02, 2009, 2012, 2014) & cataracts

Nutrition (1993) and Oxidation: Cataracts

Propolis (2016) & Cataract

Quercetin, Rutin, Vitamin C (2002, 2015, 2017) Flavonoids & Cataracts

Riboflavin (1991), vitamins C, E, carotene, niacin, thiamine & cataracts

Saffron (2013, 2016) and Cataract

Smoking (1991, 1993, 2014) – Cataracts

Statins (2011, ’13, ’16, ’17) & Cataract Risk

Study Suggests Lutein and Zeaxanthin Offer Lens Protection

Sugar can impair the lens (1991)

Superoxide Dismutase (2013) and Cataract

Vitamin A & C, Antioxidant Combo (2017) for Cataracts

Vitamin A (1944, 1992, 2014) & Cataracts

Vitamin C (1986, 1995, 1997, 2002, 2005-06, ’11) & Cataracts

Vitamin E (1991, 1993, 2008, 2015) – Cataracts

Vitamin E, C, (1997) alpha-lipoic acid and taurine

 

Komentarai

Tik prisijungę vartotojai gali komentuoti.

Socialiniai tinklai

Socialiniai tinklai

Panašūs straipsniai

Meniu