Meditacija ir virusai

 

Šių laikų rykštė – pokyčiai ir netikrumas. Jie kelia stresą mūsų gyvenime, o stresas slopina imunitetą. Tiesą sakant, stresas yra gyvenimo dalis, kurios negalime išvengti. Svarbu tai, kaip mes reaguojame į stresines situacijas.

Išsiaiškinkime, kodėl streso valdymas yra toks svarbus norint išlikti sveikiems, ir sužinokime apie geriausius būdus, kaip išvengti neišvengiamų streso veiksnių poveikio mūsų sveikatai.

Pirma, išoriniai streso šaltiniai, nesvarbu, ar tai darbas, šeima, eismas, multitaskinimas, kad ir kas gyvenime jums sukelia išorinius stresorius, turi tendenciją pakeisti jūsų mikrobiomą. 

Priežastis yra ta, kad stresas išskiria streso hormonus, tokius kaip norepinefrinas, epinefrinas ir kortizolis. Streso hormonų išsiskyrimas iš tikrųjų bus signalas oportunistiniams organizmams jūsų sistemoje, kad šeimininkas yra pažeistas ir atėjo laikas įjungti jų toksinius genus.

(Oportunistiniai patogenai yra bakterijos, galinčios sukelti ligą tam tikromis aplinkybėmis, pavyzdžiui, tiems, kurių imunitetas yra susilpnėjęs. Kadangi jie kilę iš žarnyno, o ne iš išorės, jie taip pat vadinami „patobiontais“)

 

Atminkite, kad oportunistiniai patogenai ieško galimybės įjungti savo virulentiškumo (lot. virulentus – nuodingas) genus arba toksinius genus.

Kai patiriate stresą arba nuolat patiriate streso priepuolius, neišvengiamai pakeisite savo mikrobiomą ir padidinsite oportunistinių organizmų skaičių. 

 

2015 m. metaanalizė, paskelbta imunologijos srityje, padarė išvadą,

kad stresas ir dėl to atsirandanti disbiozė bei nesandarus žarnynas tikriausiai yra pagrindinis mirtingumo ir sergamumo veiksnys šiuolaikiniame pasaulyje.

 

Vienas iš kitų įdomių ir svarių tyrimų yra apie meditaciją.

Meditacija yra vienas iš galingiausių dalykų, kuriuos galime padaryti norėdami turėti sveiką imuninę sistemą. 

Joe Dispenza (neuromokslininkas, bestselerių autorius, nemažai jo knygų yra lietuvių kalba) atlieka neįtikėtinus meditacijos ir imuninės sistemos poveikio tyrimus.

Tyrėjai yra tie patys mokslininkai, kurie bendradarbiauja su vyriausybe, kad padėtų tirti astronautus ir tai, kaip galima pusantrų metų išlaikyti astronautus kosmose stabilios nervų sistemos ir sveikatos, kad jie būtų  patikimi tyrinėtojai .

Tyrimai parodo nuostabų dalyką,  kaip medituojant virusas negali patekti į ląstelę.

Mokslininkai ima kontrolinį kraujo mėginį prieš meditaciją ir po savaitės mindfulness meditacijos, palyginus kraujo mėginius labai smagu matyti, kad kraujo mėginyje prieš meditaciją virusas patenka į ląstelė, o po meditacijos –  virusas yra už ląstelių ribų ir negali į ją patekti.

Meditacija yra tokia galinga, kad keičia jūsų genų veikimą ir imuninės sistemos veiklą. 

Jei įgyvendinsite vieną dalyką iš šios pamokėlės – suraskite jums patinkančią meditaciją, atlikite ją bent penkias minutes per dieną savaitę iš eilės, o vėliau pailginsite iki 20 minučių, o paskui net 20 minučių du kartus per dieną, tai gali dramatiškai pakeisti jūsų gyvenimą.

 

Reguliari meditacija turi ir daugiau privalumų:

Naujo požiūrio į stresines situacijas ugdymas.

Savęs suvokimo didinimas.

Susitelkimas į dabartį.

Neigiamų emocijų mažinimas.

Vaizduotę ir kūrybiškumo ugdymas..

Kantrybės ir tolerancijos didinimas.

O taip pat geresnis miegas ir net, kaip parodė keli tyrimai, meditacija gali sumažinti kraujospūdį net ir hipertenzija sergantiems žmonėms.

Jūsų Nijolė,

sveikatos žurnalistė

Komentarai

Tik prisijungę vartotojai gali komentuoti.

Socialiniai tinklai

Socialiniai tinklai

Panašūs straipsniai

Meniu